Zupa krem z pieczonych buraków
Składniki:
6 małych buraków
litr bulionu warzywnego
1–2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego
1 średnia cebula
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
ocet balsamiczny
nasiona dyni
ser kozi
Wykonanie:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową, pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone buraki obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy do zupy i gotujemy razem 15 minut. Miksujemy blenderem na gładkie purée. Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i soku z cytryny do smaku. Gorący krem z buraków rozlewamy do talerzy, posypujemy uprażonymi na patelni nasionami dyni oraz kawałkami sera koziego.