Składniki:
100 g migdałów
8 daktyli bez pestek
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka nasion chia
1 łyżeczka miodu
masa:
200 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczone przez min. 3 godz.)
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka chia do posypania deseru
kilka listków świeżego tymianku
Wykonanie
Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze, aż uzyskamy lepką kruszonkę. Z kruszonki lepimy dwie kuleczki (do dekoracji), resztą wykładamy spód foremki. Wkładamy do zamrażarki.
Namoczone i odcedzone nerkowce, sok z cytryny, skórkę cytrynową, miód i olej kokosowy miksujemy w blenderze na gładką masę (3-5 minut). Przekładamy masę na zmrożony spód sernika, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy nasionami chia. Dekorujemy plasterkami cytryny, kuleczkami z bakaliowej kruszonki i kilkoma listkami świeżego tymianku. Deser przechowujemy w zamrażalniku, wyjmujemy
30 minut przed podaniem.