|

Cytrynowy „sernik” z orzechów nerkowca

Składniki:  

100 g migdałów
8 daktyli bez pestek
1 łyżka oleju kokosowego 
1 łyżka nasion chia 
1 łyżeczka miodu 

masa:

200 g orzechów nerkowca (wcześniej namoczone przez min. 3 godz.)
sok wyciśnięty z jednej cytryny 
skórka starta z jednej cytryny 
2 łyżki miodu 
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka chia do posypania deseru
kilka listków świeżego tymianku

Wykonanie

Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze, aż uzyskamy lepką kruszonkę. Z kruszonki lepimy dwie kuleczki (do dekoracji), resztą wykładamy spód foremki. Wkładamy do zamrażarki. 

Namoczone i odcedzone nerkowce, sok z cytryny, skórkę cytrynową, miód i olej kokosowy miksujemy w blenderze na gładką masę (3-5 minut). Przekładamy masę na zmrożony spód sernika, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy nasionami chia. Dekorujemy plasterkami cytryny, kuleczkami z bakaliowej kruszonki i kilkoma listkami świeżego tymianku. Deser przechowujemy w zamrażalniku, wyjmujemy
30 minut przed podaniem. 

Więcej zdrowych przepisów w naszej książce “O kuchnia!” >>

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *