Quinotto z burakami

Składniki:  

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 
3-4 poszatkowane szalotki 
1 drobno posiekany ząbek czosnku (opcjonalnie; jeśli nie masz alergii na czosnek) 
100 g komosy ryżowej 
1 duży burak obrany i starty na tarce o grubych oczkach 
300 ml wrzątku 
1 łyżeczka tymianku, nierafinowana sól do smaku 

Wykonanie

1 łyżka tłoczonego na zimno oleju rzepakowego (ekologicznego) lub lnianego budwigowego czy z lnianki sok z cytryny (jeśli nie masz alergii na cytrusy) lub dobrej jakości ekologiczny ocet jabłkowy do smaku, spora ilość posiekanego koperku. Na oliwie podsmażamy szalotki i czosnek. Dodajemy komosę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy startego buraka. Wlewamy wrzątek i dodajemy tymianek. Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż komosa będzie miękka. Kiedy trochę przestygnie, polewamy wybranym olejem i skrapiamy sokiem z cytryny/octem. Podajemy z posiekanym koperkiem. 

Więcej zdrowych przepisów w naszej książce “O kuchnia!” >>

Reklama