4 argumenty za przejściem na weganizm
Dowiedz się, jak wykluczenie produktów odzwierzęcych może wpłynąć na twój organizm i nie tylko!
Waga w dół
Posiłki wegan pozbawione są nasyconych tłuszczów pochodzących z wyrobów mięsnych oraz fast foodów. Po przejściu na dietę wegańską zrzucimy więc zbędne kilogramy, poczujemy przypływ energii i dobrego nastroju. Nie będziemy narażeni na choroby zaliczane do zespołu metabolicznego – cukrzycę typu 2 i choroby zespoły metabolicznego.
Profilaktyka miażdżycy
Odpowiednio skomponowana dieta wegańska dostarcza duże ilości zdrowych kwasów omega-3 (z orzechów, nasion, olejów roślinnych), co znacznie obniża poziom trójglicerydów we krwi. Do tego dieta warzywna obniża ciśnienie krwi, bo obfituje w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E i potas.
Mniej alergenów
Weganie korzystają ze świeżych produktów i samodzielnie przygotowują posiłki. Dzięki temu ilość konserwantów, barwników, „ulepszaczy smaku”, czyli chemii spożywczej, jest znacznie ograniczona. To sprawia, że mają oni większą szansę na uniknięcie alergii pokarmowej.
Ekowybór
Produkcja wyrobów mięsnych oznacza ogromne koszty produkcji, hodowli, utylizacji. Zużywa niewiarygodne ilości energii, wody i przyczynia się do emisji zanieczyszczeń i gazów, które zatruwają glebę. Zwierzęta hodowane na ubój są karmione paszą uzyskiwaną z roślin genetycznie modyfikowanych (kukurydza) oraz leczone sterydami i antybiotykami, które przenikają do mięsa. I co najważniejsze, warunki hodowli rzadko kiedy są godne żywej istoty.