Domowy ziołowy ogródek
Jak założyć domowy ziołowy ogródek. Hodowla ziół w domu – krok po kroku.
Wzbogacają smak i aromat potraw, a do tego uzdrawiają. By zioła na stałe gościły w naszej kuchni, wystarczą chęci i odrobina wysiłku. Satysfakcja gwarantowana.
Wybór donicy i podłoża
Tymianek i bazylia potrzebują doniczki o średnicy nie mniejszej niż 10 cm, a melisa dwa razy większej. Dla roślin o płytkim systemie korzeniowym (cząber, tymianek, majeranek) odpowiednie będą gliniane misy. Doniczki ceramiczne są najlepsze dla gatunków wymagających ciepłego i suchego podłoża, np. szałwia, a plastikowe nadadzą się idealnie dla mięty, melisy i estragonu. Najpierw w doniczce umieszczamy warstwę drenażu (ok. 2 cm) – doskonale nadają się do tego keramzyt lub żwir. Następnie napełniamy doniczki gotową mieszaniną gliniastej ziemi, torfu i kory. Nie sadź ziół w ziemi do kwiatów – jest nadmiernie nawożona!
Pikowanie
Gdy siewki mają 2-3 liście i 5-6 cm wysokości, pikujemy je do docelowych doniczek lub przerywamy – usuwamy nadmiar roślin, aby nie rosły zbyt gęsto. Najpierw umieszczamy warstwę drenażu (ok. 2 cm) – doskonale nadają się do tego keramzyt lub żwir. Następnie napełniamy doniczki gotową mieszaniną gliniastej ziemi, torfu i kory. Nie sadź ziół w ziemi do kwiatów – jest zbyt nawożona!
Nasłonecznienie
By zapewnić ziołom najlepsze nasłonecznienie (minimum 6 godz. dziennie), postawmy je na parapecie od strony południowej lub północno-zachodniej.
Nawadnianie
Zioła podlewamy z umiarem, lepiej znoszą przesuszenie niż nadmierną ilość wody. Podlewamy je rano i używamy wody, która była pozostawiona w otwartym naczyniu co najmniej przez dobę.
Zbiory
Gałązki przycinamy z góry, pozostawiając 2-3 listki na dole. W ten sposób pobudzamy zioła do rozwoju pędów bocznych, dzięki czemu będą gęste i rozłożyste.