Zimowa owsianka

Składniki:  

1 szklanka płatków, np. owsianych górskich
3 łyżki zarodków pszennych
1 l mleka 1,5-2% tł
1 jabłko
1 gruszka
1 garść suszonych śliwek (60 g)|
2 garście orzechów włoskich lub płatków migdałowych
4 łyżki pestek dyni
przyprawy: cynamon, imbir

Wykonanie:

W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko z płatkami, zarodkami pszennymi, przyprawami oraz pokrojonymi w kostkę suszonymi śliwkami. Pod bieżącą wodą myjemy owoce, a następnie wydrążamy środek z pestkami i kroimy w kostkę – bez obierania ze skórki. Owsiankę rozkładamy na cztery talerze, posypujemy pokrojonymi owocami oraz orzechami/płatkami i pestkami. Podajemy na ciepło.

Więcej zdrowych przepisów w naszej książce “O kuchnia!” >>

Reklama