Zdrowy cukier
Agnieszka Biernat, terapeutka i dietetyczka radzi, czym zastąpić cukier
Cukier rafinowany (sacharoza) i słodycze na jego bazie to główni winowajcy problemów zdrowotnych oraz psychicznych, takich jak: nadwaga, infekcje bakteryjne, grzybicze, pasożytnicze, cukrzyca, refluks żołądka, nadpobudliwość, depresja, próchnica, osteoporoza. Tym, którzy szukają produktu o smaku i wyglądzie cukru, ale chcą zadbać o zdrowie, polecam niskokaloryczną słodycz: ksylitol, czyli naturalnie pozyskiwany cukier z brzozy. Dostępne na rynku produkty z jego dodatkiem to m.in. czekolady, bombonierki, płatki czekoladowe, konfitury, lizaki, landrynki, pastylki odświeżające i gumy.
Uwaga!
Chodzi o oryginalny, fiński ksylitol pozyskiwany z brzozy. Na rynku jest też „ksylitol” otrzymywany z modyfikowanej kukurydzy, tańszy, lecz niezdrowy. Dlatego czytajmy uważnie etykietę z informacją, co kupujemy.