W czym może pomóc kontrolowana głodówka?
Wyłącznie głodówka pod kontrolą lekarza może mieć pozytywne skutki na nasz organizm – przestrzega prof. Jerzy Woy-Wojciechowski.
Głodówka wcale nie polega na kompletnym zrezygnowaniu z jedzenia, lecz na ograniczeniu się do jednego posiłku o wartości 600 kcal (dzienna dawka dla kobiet wynosi 2000 kcal), ale tylko przez dwa dni w tygodniu.
Badania sugerują, że post stosowany co drugi dzień (jeden posiłek liczący 600 kcal) może pomagać w tworzeniu nowych komórek nerwowych w mózgu (ważne w nauce i zapamiętywaniu) i chronić komórki w chorobach Parkinsona i Alzheimera.
W okresie niedojadania organizm sięga po nagromadzone tłuszcze i je spala. Wątroba produkuje wtedy ciała ketonowe – substancje uboczne rozpadu kwasów tłuszczowych, które mózg i organizm wykorzystują jako paliwo. Ponadto organizm oczyszcza się z nagromadzonych toksyn i regeneruje. Post sprzyja też szczupłej sylwetce.
UWAGA! Przeciwwskazaniem do głodówek są: ciężka choroba z gorączką, gruźlica, zaawansowane choroby nowotworowe, nadczynność tarczycy, starcze osłabienie, wiek do 14 lat i choroby psychiczne.