||

Najniebezpieczniejsze bakterie

To one najczęściej wywołują poważne zatrucia pokarmowe – ostrzega dr n. med. Beata Stępień

Salmonella

Bakterie najczęściej występują na niedogotowanym drobiu oraz w surowych jajkach. Dlatego, szczególnie latem, nie jedz jajek na miękko, kogla-mogla oraz tych produktów, do których mogą być dodawane surowe jajka, np. serników na zimno, rurek z kremem i niektórych lodów. Po dostaniu się do jelit pałeczki salmonelli rozmnażają się i wytwarzają toksyny. Objawy występują po 36-48 godzinach. Są to: ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, niekiedy także gorączka, bóle głowy i mięśni. W przypadku podejrzenia poważnego zatrucia salmonellą trzeba natychmiast udać się do lekarza.

Clostridium botulinum

Ta bakteria wytwarza silnie toksyczny jad kiełbasiany. Można się nią zarazić, jedząc np. nieodpowiednio wysterylizowane konserwy mięsne i rybne (nigdy nie wolno jeść takich, których wieczko odstaje), niedopieczone mięsa i ryby, pozostawione w temperaturze otoczenia. Objawy zatrucia widać po kilku-kilkunastu godzinach. Są to silne wymioty, bóle brzucha, osłabienie, podwójne widzenie, poszerzenie źrenic, suchość, chrypka, trudności w połykaniu i oddychaniu. Może nawet dojść do porażenia nerwów, zatrzymania akcji serca i śmierci. W razie podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym trzeba natychmiast jechać do szpitala!

Shigella

Te bakterie mogą się znajdować np. w źle przechowywanym mleku. Powodują tzw. czerwonkę bakteryjną, objawiającą się po 2-7 dniach m.in. bólami brzucha, biegunką z domieszką krwi i czasem ropy. Zakażenie może być bardzo niebezpieczne. Trzeba jak najszybciej jechać do szpitala.

Gronkowce

Te bakterie łatwo się namnażają np. w lodach, ciastkach z kremem i budyniem, jajkach, sałatkach garmażeryjnych, mleku, nabiale, mielonych kotletach, surowym mięsie, np. tatarze. Gronkowce produkują silnie trującą toksynę, której nie niszczy gotowanie. Objawy występują już po 1-6 godzinach. Początkowo są to intensywne wymioty, bóle brzucha, biegunka. Zakażenie gronkowcem jest niebezpieczne i konieczne jest intensywne leczenie.

Listeria

Ta bakteria może się namnażać w mleku, serach, surowych warzywach, wędlinach, mięsie, rybach. Rozmnaża się w dość niskich temperaturach (np. w lodówce). Objawy zakażenia przypominają grypę (wysoka gorączka, bóle mięśni i stawów) i pojawiają się od 4 godzin do kilku dni po spożyciu zakażonych pokarmów. Zatrucia bakteriami Listeria są bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży (mogą uszkodzić rozwijający się płód), niemowląt i osób starszych.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *