Jedzenie na przeziębienie
Cebula to jedno z najlepszych warzyw w walce z przeziębieniem. Dostarcza składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, selen i krzem.
Czerwona cebula z pomarańczą
Składniki:
2 czerwone cebule
2 pomarańcze
8 czarnych oliwek bez zalewy
2 łyżki oleju z pestek winogron
sok z 1 pomarańczy
sól
pieprz biały
łyżeczka natki pietruszki
gałązka świeżej mięty
Cebule obrać i pokroić w krążki. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w niezbyt grube plastry i ułożyć na talerzu. Na pomarańczy ułożyć cebulę i oliwki. Całość doprawić pieprzem i solą, a następnie skropić sokiem z pomarańczy i oliwą. Posypać posiekaną natką pietruszki i miętą.