Jaki probiotyk wybrać?

okladka_1

W lipcu, na podstawie fragmentu książki Gulii Enders, przybliżyliśmy państwu tematykę probiotyków, i ich rolę w  ochronie przed zaburzeniami składu mikroflory jelitowej, szczególnie w wakacje. Ale o co pytać w aptece i czym się kierować przy ich wyborze oraz kiedy, jak i dlaczego trzeba je stosować?

Mgr farm. Anna Wojciechowska, apteka „NA WĄSKIEJ”, Tczew

Probiotyki nie tylko uzupełniają niedobór pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym, ale hamują też rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Probiotyki dzięki utrzymywaniu szczelności bariery jelitowej i ochronie przed wnikaniem toksyn bakteryjnych do wnętrza organizmu w znaczący sposób zmniejszają nasilenie reakcji zapalnych. Ma to ogromne znaczenie, gdyż to właśnie stan zapalny uważany jest za jedną z głównych przyczyn występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, cukrzyca, alergie, nowotwory czy choroby płuc.
Probiotyki (wg greckiego „probios” – „dla zdrowia”) zapobiegają w zależności od ilości i rodzaju szczepu niektórym schorzeniom lub dolegliwościom, np. biegunce będącej efektem ubocznym w trakcie czy po antybiotykoterapii. Mogą zmniejszać objawy towarzyszące zespołowi jelita drażliwego czy stymulować układ odpornościowy.

Dlatego stosowanie probiotyków powinno się zawsze zalecać: 1) w trakcie i po antybiotykoterapii, 2) w biegunkach towarzyszących zaburzeniom funkcjonowania przewodu pokarmowego wywołanych przez bakterie, wirusy, pasożyty czy grzyby, 3) w biegunkach związanych z podróżami na kontynent afrykański czy azjatycki, 4) przez cały okres jesienny zaleca się systematyczne przyjmowanie probiotyków w celu podniesienia odporności, uniknięcia alergii, jak również objawów zespołu jelita nadwrażliwego (wzdęcia, bóle brzucha, uczucie przelewania w jelitach, biegunka czy zaparcia).

Na rynku znajduje się wiele preparatów probiotycznych, stąd ważny jest ich właściwy dobór. Przyjmować możemy zarówno probiotyki jednoszczepowe, jak i wieloszczepowe o potwierdzonej stabilności, mechanizmie działania i skuteczności. Wśród polecanych szczepów probiotycznych znajdują się m.in. Lactobacillus plantarum 299v i Bifidobacterium bifidum W23.
Skład mikrobiologiczny jelit jest bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrzne i często ulega zachwianiom, stąd przyjmowanie bakterii probiotycznych powinno być elementem codziennej zrównoważonej diety.

Z obecnych na rynku probiotyków na uwagę zasługuje nasz stary, znany wszystkim LAKCID, obecnie występuje on w ampułkach, kapsułkach i saszetkach. LAKCID jest lekiem, a nie suplementem diety, a to oznacza, że musi spełniać szereg wymagań stawianych produktom leczniczym. Na uwagę zasługują również probiotyki SANPROBI, bez glutenu, bez laktozy i białek mleka, np. SANPROBI IBS i SANPROBI Super Formuła są zalecane przez gastroenterologów. Do tej grupy należą również SANPROBI Barier i SANPROBI Active Sport. Niemowlętom poleciłabym LACIDOKROPLE – probiotyk w kroplach od 1. miesiąca życia, który ma wygodny kroplomierz, co daje precyzję podania pełnej dawki (1 ml raz na dobę), ponadto nie zawiera laktozy. Ciekawym probiotykiem jest ACIDOLAC JUNIOR w kształcie misio-tabletek o smaku truskawkowym, pomarańczowym i czekolady. Jest to preparat łączący w składzie Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis, fruktooligosacharydy oraz witaminę B6, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Godne polecenia są także DICOFLOR, BACTILAC czy ENTEROMAX. Skuteczność tych preparatów w działaniu profilaktycznym i leczniczym została wykazana w badaniach klinicznych

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *