Jak zdrowo grillować?

Mięso z grilla może być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Grillowanie to nasz wakacyjny sport narodowy. Co zrobić jednak, aby nie okazał się szkodliwy dla organizmu?

Używaj rozpałek ekologicznych
Większość dostępnych rozpałek jest toksyczna i powinno się ich używać na samym początku rozpalania węgla drzewnego, nigdy gdy mięso już leży na ruszcie. Jedyne ekologiczne rozpałki to te z kory drzewnej lub korzeni.

Regularnie czyść ruszt
Jest to konieczność! Resztki pozostawione na ruszcie spalają się, co uwalnia szkodliwe substancje. Dlatego warto zawczasu dokładnie wyczyścić ruszt grilla oraz misę na węgiel.

Używaj tacek i folii aluminiowych do grilla
Podczas grillowania tłuszcz wytapiający się z mięsa spala się na węglach, wytwarzając toksyczne substancje rakotwórcze: węglowodory aromatyczne, nadtlenki lipidowe i wolne rodniki. Aby ich uniknąć, warto używać folii lub tacek aluminiowych, które znacznie ograniczają spalanie tłuszczu.

Nie grilluj zimnego mięsa
Każde mięso poddane obróbce termicznej bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika lub lodówki może się okazać szkodliwe. Dlatego najlepiej jest wyjąć zamarynowane mięso wcześniej, tak aby osiągnęło temperaturę pokojową.

Do mięsa podawaj warzywa
Warzywa zawierają duże ilości błonnika, który dba o nasz układ pokarmowy i ułatwia trawienie. Ponadto warzywa podane np. w postaci sałatki pomogą zneutralizować wolne rodniki powstałe w procesie grillowania.

Reklama