Jak komponować posiłki
Z czego powinny się składać twoje codziennie posiłki – radzi Magdalena Makarowska, dietetyk i biotechnolog
Śniadanie:
Warzywa + nabiał/ryba/mięso + ciemne pieczywo (2 kromki razowe, pełnoziarniste) lub płatki wielozbożowe/kasza jaglana/kasza gryczana (50 g) + nabiał (jogurt/mleko krowie lub roślinne) (200 ml)
Przykładowe posiłki:
Kanapki z warzywami i mięsem/rybą/białym serem
Owsianka na chudym mleku
Kasza z warzywami
Drugie śniadanie:
Owoce (300 g) świeże lub tłoczone soki owocowe lub warzywne + jogurt
Obiad:
Mięso/ryba/nabiał (ok. 200 g) + warzywa (dowolna ilość)
Przykładowe posiłki:
Potrawki z warzyw z dodatkiem mięsa lub ryby
Ryba z surówkami i warzywami
Mięso duszone, grillowane z warzywami
Zupy z mięsem lub warzywne
Podwieczorek:
Jogurt, kefir, maślanka + dodatki na bazie błonnika, otręby lub owoce, soki świeże lub tłoczone, soki warzywne – 300 ml
Kolacja:
Warzywa (dowolna ilość) + ryby/mięso/nabiał (50 g)