Dzień na diecie
Przepisy na trzy lekkie i niskokaloryczne posiłki od śniadania aż po kolację – proponuje Magdalena Makarowska, dietetyk i biotechnolog
Dobra dieta powinna być tak skomponowana, by przyspieszać metabolizm i nie dopuszczać do uczucia głodu. Oto przepisy na pięć zdrowych i niskokalorycznych posiłków.
[accordion]
[item title=”ŚNIADANIE – Kasza jaglana z owocami„]
(dla 1 osoby)
3 łyżki kaszy jaglanej
szklanka mleka krowiego lub roślinnego, wody albo soku jabłkowego tłoczonego
owoce: 150 g malin lub borówek, brzoskwinie
nasiona: łyżka siemienia lnianego, pestek dyni, migdałów
½ łyżeczki oleju kokosowego lub rzepakowego nierafinowanego
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie płuczemy. Odlewamy wodę, kaszę przekładamy do garnka, włączamy gaz i suszymy, dolewamy olej i prażymy 2 minuty. Zalewamy mlekiem, tak aby sięgało ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodajemy nasiona i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy owoce, przykrywamy i czekamy chwilę, aż kasza wchłonie całość płynu.[/item]
[item title=”II ŚNIADANIE„]miseczka (300 g): malin, jeżyn i borówek[/item]
[item title=”OBIAD – Tagliatelle warzywne z łososiem„]
(dla 2 osób)
300 g dzikiego łososia
przyprawy: pieprz, łyżeczka startego imbiru, sól himalajska, cząber, czubryca, suszony czosnek niedźwiedzi i ząbek świeżego
musztarda dijon
2 ząbki czosnku
limonka
warzywa: cukinia, marchew, seler, por, korzeń pietruszki, 3 rodzaje papryki, fenkuł – koper włoski
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
łyżka orzechów włoskich lub pestek dyni
Przygotowanie:
Kawałki łososia skropić limonką, posmarować musztardą, oprószyć pieprzem, czubrycą i imbirem, nadziać na szpadki. Odstawić na 10 min. Rybę grillować ok. 3 min. Por pokroić w talarki, resztę warzyw w paski. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju smażyć por 5 min. Wrzucić resztę warzyw, łyżeczkę cząbru, czosnku niedźwiedziego, szczyptę soli i wyciśnięty ząbek czosnku i dusić 10-15 min, podlewając wodą. Warzywa posypać orzechami i podawać z łososiem.[/item]
[item title=”PODWIECZOREK„]Jogurt naturalny z łyżką otrąb lub sok na bazie grejpfruta i marchewki[/item][item title=”KOLACJA – sałatka à la Cezar„]
(dla 2 osób)
70 g filetu z kurczaka
musztarda
miód
mieszanka sałat
mozzarella
dymka ze szczypiorkiem
sezam
2 pomidory
oliwa
sok z limonki
Dressing miodowo-musztardowy:
Wymieszać łyżeczkę miodu i po 2 łyżki musztardy oraz oliwy, łyżkę soku z limonki, doprawić pieprzem.
Przygotowanie:
Filet zamarynować w musztardzie i miodzie. Zostawić na 30 min. Pokroić w plastry, obtoczyć w sezamie. Grillować ok. 6 min z każdej strony. Sałaty wymieszać z pokrojonymi pomidorami, rozdrobnioną mozzarellą i posiekaną dymką. Ułożyć kurczaka i polać sosem.[/item][/accordion]