Dojrzała dieta

Okres menopauzy wymaga stosowania mądrych żywieniowych zasad, dzięki którym zachowamy szczupłą sylwetkę, energię, dobre samopoczucie i – co najważniejsze – zdrowie. Jak się odżywiać, radzi dietetyk Magdalena Makarowska, ekspert „Mody na Zdrowie”.

  • Wybierając węglowodany złożone, tj. pełnoziarniste pieczywo, kasze, brązowy ryż i makarony razowe, szybciej i na dłużej poczujemy sytość i dostarczymy organizmowi mniej kalorii, za to wartościowych.
  • Zrezygnujmy ze śmieciowego jedzenia oraz unikajmy stresu, bo te dwa czynniki zaburzają gospodarkę hormonalną i są przyczyną tycia, a nawet stanów przedcukrzycowych.
  • Pamiętajmy o dostarczeniu odpowiedniej porcji błonnika (30 g dziennie). Zawierają go m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe: ryż brązowy i dziki, muesli bez cukru, kasze gryczana i jaglana, zarodki pszenne, kiełki pszenicy, makarony razowe, otręby.
  • Spożywajmy probiotyki: jogurty naturalne, kefiry, które chronią jelita i wzmacniają odporność.
  • Ograniczmy kaloryczność posiłków o 300-400 kcal na dobę. Unikajmy żywności light, która nie zawiera tłuszczu, ale jest pełna cukru i niezdrowych substancji.
  • Zrezygnujmy ze słodyczy na rzecz bakalii, byle z umiarem, wystarczy pięć orzechów dziennie.
  • W diecie ważne są też antyoksydanty (zawarte m.in. w kiełkach, brokułach, morelach, marchwi, pomidorach i awokado) oraz fitoestrogeny (soja, warzywa i owoce, siemię lniane).

Reklama