Dieta bez pszenicy
Ułuż dietę bez pszenicy! Usunięcie pszenicy z menu spowoduje, że bez dodatkowych wyrzeczeń będziesz spożywać około 400 kcal dziennie mniej!
W naszej diecie pojawi się więcej błonnika, jeśli w miejsce dań pszennych wprowadzimy warzywa i orzechy. Zamiast produktów pszennych nakładajmy na swój talerz nieco więcej innych potraw, zwracając uwagę na ich jakość.
Warzywa – jedzmy je bez ograniczeń (z wyjątkiem ziemniaków i kukurydzy): na surowo, duszone, gotowane na parze, smażone na oliwie, pieczone, i włączajmy do każdego posiłku.
Owoce – te już w mniejszych ilościach, szczególnie jeśli są bogate w cukier (figi, daktyle).
Nieprażone orzechy – pod warunkiem że są bez sztucznych dodatków, uwodornionych olejów, mąki i cukru. Ponieważ są kaloryczne, nie przesadzajmy z ilością.
Oleje – wybierajmy te najlepszej jakości (oliwa extra virgin), unikajmy smażenia w głębokim tłuszczu i zbyt długiej obróbki cieplnej.
Mięsa i jajka – dobrze, gdyby pochodziły z hodowli ekologicznej.
Ryby.
Sery, tofu.
Grzyby, zioła, masło sezamowe, siemię lniane, sos sojowy, oliwki, chili, ocet winny i inne smakowite dodatki do potraw.
Wegetarianie i weganie mogą spożywać większe ilości orzechów, soczewicy, cieciorki i dzikiego ryżu.