5 nawyków żywieniowych, które warto wprowadzić do swojej diety
Czyli co warto zmienić, a co dodać do naszych codziennych rytuałów.
- Jedz więcej surowych warzyw i owoców – jedzenie zbyt małej ilości tych produktów powoduje brak naturalnych witamin, enzymów i błonnika.
- Pamiętaj, aby nie pić podczas posiłku lub zaraz po posiłku; powinno upłynąć przynajmniej pół godziny, aby proces trawienia nie został zakłócony.
- Potrawy mięsne zastąp rybami i warzywami strączkowymi, które zawierają dobre białka oraz kwasy omega-3 i mają korzystniejsze proporcje składników pokarmowych.
- Zrezygnuj z przypraw z zawartością glutaminianu sodu – pobudza on łaknienie, niszczy śluzówkę jelit i stępia kubki smakowe.
- Wystrzegaj się dań zbyt gorących lub za zimnych – organizm zużywa wiele energii, aby podgrzać lub schłodzić pokarm.