Żywe soki, czyli naturalne wsparcie w odchudzaniu

zywe-soki

Ograniczając spożywane kalorie, zmniejszamy też ilości ważnych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, które organizmowi są niezbędne do prawidłowej pracy.

Dlatego szczególnie w czasie diety warto sięgać po świeżo wyciskane soki, które dostarczą organizmowi witamin i dodadzą energii. Bogactwo witamin pochodzących z owoców i warzyw nie tylko sprawi, że poczujemy się i będziemy wyglądać świetnie, ale także odżywi i ułatwi regenerację narządom wewnętrznym oraz pomoże zwalczyć chęć na niezdrowe, bogate w cukier przekąski.

 

Odchudzanie to nie tylko dieta i sport

W czasie odchudzania, oprócz właściwego odżywiania i regularnych ćwiczeń, bardzo ważna jest także suplemantacja, która zapobiega ewentualnym niedoborom pokarmowym. Istnieją dwa sposoby dostarczania orgazmowi dodatkowych witamin – suplementacja syntetyczna i naturalna. Suplementacja syntetyczna oprócz tego, że jest kosztowna, jest także mało skuteczna. Niesie ryzyko przedawkowania witamin, których nadmiar może okazać się toksyczny i prowadzić do hiperwitamiozy. Zdecydowanie zdrowszym i smaczniejszym sposobem na bezpieczne wspomaganie odchudzania są świeżo wyciskane soki. Do ich przygotowanie można użyć owoców, warzyw ziół i zieleniny, które w odpowiednim połączeniu, oprócz witamin, dodadzą także energii i poprawią samopoczucie.

 

Soki zamiast tabletek

Prawidłowo wyciśnięte soki warzywno-owocowe można nazwać „organiczną wodą” pełną witamin, minerałów, aktywnych enzymów i składników odżywczych będących kluczem do uzyskania dobrej sylwetki i wspaniałego zdrowia. Ich regularne spożywanie wyklucza konieczność przyjmowania syntetycznych preparatów witaminowych, ponieważ witaminy najlepiej przyswajają się z produktów naturalnych. Sok jest o wiele bliższy naturze niż syntetyczne witaminy w postaci proszku lub tabletek. Oznacza to, że producent suplementu musi połączyć np. magnez z witaminą B6 lub żelazo z witaminą C, aby organizm mógł przyswoić poszczególne związki. W warzywach i owocach połączenia te istnieją w sposób naturalny i nie wymagają żadnej modyfikacji. Ponadto wysoki potencjał oksydacyjny chroni komórki przed starzeniem i degeneracją oraz mutacjami, co jest nieocenione w profilaktyce nowotworów. Stwarzając organizmowi zdrowe warunki, czyli zapewniając prawidłowe odżywienie komórek, doprowadzamy do równowagi i wzmocnienia układu immunologicznego, co czyni organizm silnym i odpornym na niszczące działanie czynników środowiskowych.

 

Zdrowy organizm wewnątrz i na zewnątrz

Świeżo wyciskane soki gwarantują dobre samopoczucie, podniesienie energii życiowej, poprawę kondycji organizmu. Bogactwo witamin pochodzących z owoców i warzyw nie tylko sprawia, że świetnie czujemy się i wyglądamy na zewnątrz, ale także pomaga dbać o organizm od wewnątrz. Składniki zawarte w sokach odkwaszają i oczyszczają organizm, wspomagają pracę wątroby, układu pokarmowego i wzmacniają odporność. Pijąc te „zdrowe eliksiry” odmłodzimy organizm i zahamujemy procesy starzenia, ułatwimy trawienie tłuszczy, zrzucimy zbędne kilogramy i nawilżymy organizm poprawiając kondycję skóry, włosów i paznokci. Pijąc soki, unikniemy depresji i obniżenia nastroju, a także zniwelujemy skutki stresowego trybu życia. Soki działają na organizm alkalizująco, co oznacza, że przywracają mu prawidłowy poziom pH. To z kolei pozytywnie wpływa na stan naszego umysłu, poprawia wygląd skóry, a także pomaga z uporaniem się z uzależnieniem od używek (słodycze, papierosy, alkohol). Dzięki lepszemu samopoczuciu zniknie chęć na „śmieciowe jedzenie”.

 

Picie dobrej jakości soków z wyciskarek ograniczy chęć na słodycze

Naturalne, świeżo wyciskane soki to wspaniała propozycja przekąsek dla osób na diecie redukcyjnej. Po pierwsze: wzbogacają ją w niezbędne składniki odżywcze, przez co organizm nie domaga się dodatkowej dawki kalorii. Po drugie: sycą i usprawniają metabolizm. Ponadto wspomagają układ immunologiczny i zabezpieczają nas przed infekcjami. W ciągu ok. 15 minut wszelkie witaminy, minerały i enzymy dostają się do krwiobiegu i dostarczają cennych substancji, wspomagając odnawianie się komórek. Prawidłowo odżywione komórki nie potrzebują żywności wysoko przetworzonej, dzięki czemu w naturalny sposób przeprogramowujemy metabolizm na zdrowe odżywianie. Dostarczenie odpowiednich wartości odżywczych usprawnia spalanie tłuszczu i zapobiega odkładaniu się jego zapasów. Chudniemy i wyglądamy młodo, bo nasz organizm ma dobrej jakości paliwo do pracy!

 

baner 336x280_kuingsWyciskarka zapewnia optymalny sposób wyciskania soków – na zimno, metodą wolnoobrotową, dzięki czemu sok zachowuje maksimum wartości odżywczych. Oprócz witamin, minerałów czy błonnika zawartego w miąższu, sok z wyciskarki Kuvings zawiera również zbawienne dla organizmu enzymy. Przy zakupie wpisz kod rabatowy PORADA, żeby uzyskać rabat 100 zł.

 

Zastrzyk zdrowia

Dzięki temu, że możemy zrobić soki z każdej rośliny – ziół, natki pietruszki, młodego jęczmienia, pokrzywy czy jarmużu, jesteśmy w stanie wypić to, czego prawdopodobnie nie zjedlibyśmy w postaci naturalnej. Dzięki wyciskanym sokom możemy skorzystać z właściwości warzyw i owoców, których staramy się unikać. W towarzystwie innych warzyw produkty, których nie lubimy, są często niewyczuwalne. Przykładem może być przez wielu nielubiany seler naciowy – w jego liściach jest bardzo duży potencjał antyoksydacyjny, który szkoda zmarnować. Aby jednak sok spełniał swoje zadanie, musi być przygotowany we właściwy sposób. Nie wystarczy zwykła sokowirówka, za sprawą której to co w owocach najcenniejsze wyrzuca się do śmieci jako odpady. Otrzymana woda z cukrem owocowym ma niewiele korzyści dla naszego zdrowia. Warto zatem zainwestować w wyciskarkę wolnoobrotową, która sprawi, że w łatwy sposób stworzymy idealnie pyszny i zdrowy sok pełen miąższu, błonnika, witamin i minerałów. Oprócz tego, że świetnie smakuje – syci, więc może być alternatywą dla jednego posiłku. Taki sok to skoncentrowana w szklance dawka witamin i minerałów.

 

Odmładzający antydepresant
Dzięki sokom dostarczamy organizmowi budulca w formie niezmienionej o najwyższej jakości. Żadna przetworzona i przygotowana nawet za pomocą najnowocześniejszych metod potrawa nie będzie zawierała takiej wartości odżywczej, jaką ma świeżo wyciskany sok. Poza tym świeże soki mają alkalizujący wpływ na nasz organizm. To szczególnie istotne dla osób, które w swojej diecie spożywają sporo mięsa i produktów odzwierzęcych. Jedząc przetworzone pieczywo, nabiał, produkty zawierające biały rafinowany cukier, mąkę i sól, paląc papierosy i żyjąc w stresie, narażamy organizm na konsekwencje tego trybu życia. Wzdęcia, zaparcia, zgagi, bóle w stawach, otyłość, wysokie ciśnienie i inne choroby metaboliczne to tylko wierzchołek góry lodowej schorzeń które mogą nas dotyczyć. Regularne spożywanie „żywych soków” przywraca prawidłowe pH, przez co zaczynamy czuć przypływ energii, poprawia się samopoczucie i jasność umysłu, znika przemęczenie i przechodzi chęć na podjadanie i śmieciowe jedzenie. Taka kuracja to naturalny antydepresant i odmładzanie w jednym.

 

Zdrowy detox z sokami wyciskanymi we własnej kuchni

badania potwierdzają, że zbędne produkty przemiany materii z biegiem czasu odkładają się w organizmie i mają działanie utleniające, czyli niszczące i toksyczne dla zdrowych komórek. Z takich złogów łatwo powstają kamienie w nerkach, woreczku lub kryształki pochodzenia mineralnego w stawach, ograniczające ich ruchomość i nasilające stany zapalne całego organizmu. Żyjemy w środowisku zanieczyszczonym chemicznie, jemy produkty skażone pestycydami, nawozami, antybiotykami, sterydami i metalami ciężkimi. Nie jesteśmy w stanie zniwelować tego wpływu w 100 %, jednak powinniśmy dbać o to, żeby te szkodliwe substancje miały jak najmniejszy wpływ na nasz organizm. Im więcej w diecie witamin o działaniu oksydacyjnym, tym mniej toksyn w naszym organizmie. Największa dawkę witamin uzyskamy właśnie ze świeżych owoców i warzyw wrzuconych do wyciskarki do soków.

Mgr Magdalena Makarowska dietetyk, biotechnolog, autorka poradników o zdrowym odżywaniu, m. in. „Koktajle- klinika soku”.

Reklama