5 nawyków żywieniowych, które warto wprowadzić do swojej diety

Czyli co warto zmienić, a co dodać do naszych codziennych rytuałów.

  1. Jedz więcej surowych warzyw i owoców – jedzenie zbyt małej ilości tych produktów powoduje brak naturalnych witamin, enzymów i błonnika.
  1. Pamiętaj, aby nie pić podczas posiłku lub zaraz po posiłku; powinno upłynąć przynajmniej pół godziny, aby proces trawienia nie został zakłócony.
  1. Potrawy mięsne zastąp rybami i warzywami strączkowymi, które zawierają dobre białka oraz kwasy omega-3 i mają korzystniejsze proporcje składników pokarmowych.
  1. Zrezygnuj z przypraw z zawartością glutaminianu sodu – pobudza on łaknienie, niszczy śluzówkę jelit i stępia kubki smakowe.
  1. Wystrzegaj się dań zbyt gorących lub za zimnych – organizm zużywa wiele energii, aby podgrzać lub schłodzić pokarm.

Reklama